Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A halolaj és a hal még a migrént is enyhíti
  2024-03-16 22:49:40, szombat
 
  A halolaj és a hal még a migrént is enyhíti - csökkenti a gyulladást és a fájdalmat is csillapítja

A migrén nagyon bosszantó és fájdalmas is lehet. Tarthat órákon át, de egyes emberek akár napokig is szenvedhetnek migrén miatt. A migrénes fejfájást ugyanis lüktető fájdalom jellemzi, amely főleg csak a fej egyik részére, azaz vagy csak a bal, vagy csak a jobb oldalára korlátozódik.

A migrénnel élők nemcsak a fejfájás miatt szenvednek, hanem hányingertől, fény- és hangérzékenységtől is, illetve látászavarok, úgynevezett vakfoltok is megjelenhetnek. A migrén általában a nőket érinti. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a fiatalabb nők szenvednek elsősorban ettől a betegségtől. Ennek az is az oka, hogy a migrén előfordulása és gyakorisága a kor előrehaladtával csökken, egyre ritkábbá válik.

A halak és a halolaj omega-3 zsírsavat tartalmaznak. Ezek DHA (dokozahexaénsav) és EPA (eikozapentaénsav) néven ismertek. Az omega-3 zsírsav másik formája az ALA vagy más néven alfa-linolénsav. Az ALA növényi forrásokból származik.

A többszörösen telítetlen zsírsavak egyensúlya a szervezetben nemcsak a fájdalomra, hanem a testben és az agyban kialakult gyulladásra is hatással van. A többszörösen telítetlen zsírsavak elsősorban az omega-3 zsírsavak, amelyek főleg halakban és halolajokban találhatók meg nagyobb mennyiségben.

A kutatók azt figyelték meg, hogy míg az omega-3 zsírsavak számítanak a legjobb gyulladáscsökkentőnek, addig az omega-6 zsírsavak az előidézői is lehetnek a szervezetben kialakult gyulladásnak.

A gyulladás nem ördögtől való dolog, hiszen a szervezet gyulladással reagál a különféle fertőzésekre és sérülésekre. Ha azonban nem ügyelünk a megfelelő omega-3 és omega-6 zsírsavak arányára - mivel mindkét omega-zsírsavra szüksége van a szervezetünknek -, akkor az egyensúly felborul, és így alakul ki a szervezetben gyulladás.

Sajnos a mai modern ételek kisebb arányban tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, ellenben omega-6 zsírsavakban bővelkednek, amelyek a szervezetben szisztémás gyulladást okoznak, ez pedig oka lehet a krónikus és a degeneratív betegségek kialakulásának.

Egy kutatásba migrénben szenvedő nőket vontak be. Az egyik csoport tagjai csakis omega-3 zsírsavat, míg a másik csoport tagjai omega-6 zsírsavat kaptak. Az első csoportba tartozó alanyoknál mintegy 70 százalékkal csökkent a migrén előfordulása és gyakorisága, ezzel szemben a másik csoportban szintén minden alanynál felerősítette az omega-6 zsírsav a migrénes tüneteket. Míg az omega-3 zsírsavak elősegítik a gyulladást és fájdalmat csökkentő oxilipinek termelődését, addig az omega-6 zsírsavak éppen ellenkezőleg, azaz segítik ezeknek az oxilipineknek a termelődését.

A migrénes betegeknek tehát arra kell törekedniük, hogy növeljék az étrendjükben az omega-3 zsírsavak bevitelét, míg az omega-6 zsírsavak mennyiségét csökkenteniük szükséges. A kutatók tehát úgy vélik, hogy a halolaj csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást, és a szakértők úgy gondolják, hogy a gyulladás csökkentése szerepet játszhat a migrénes rohamok megelőzésében vagy a tünetek kezelésében. A halolaj befolyásolhatja a sejtek egymással történő kommunikációját is a fájdalom csökkentése érdekében.

Milyen halakat fogyasszunk?
Például lazacot, makrélát, pisztrángot vagy szardíniát. ALA-ból pedig sokat tartalmaz a chiamag, a dió, az őrölt lenmag és a lenmagolaj.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: eikozapentaénsav, szervezetünknek, kommunikációját, befolyásolhatja, előrehaladtával, dokozahexaénsav, megjelenhetnek, kialakulásának, szenvedhetnek, oxilipineknek, csökkenteniük, megelőzésében, felerősítette, termelődését, előfordulása, hányingertől, korlátozódik, tartalmaznak, zsírsavakban, szervezetben, gyulladásnak, többszörösen, halolajokban, fertőzésekre, gyulladással, mennyiségben, látászavarok, étrendjükben, ellenkezőleg, csökkentése, mennyiségét, degeneratív, gyakorisága, gyulladásra, zsírsavakat, betegségtől, migrén nagyon, migrénes fejfájást, jobb oldalára, migrénnel élők, fejfájás miatt, migrén általában, nőket érinti, kutatási eredmények, migrén előfordulása, halolaj omega-3, omega-3 zsírsav, többszörösen telítetlen, szervezetben nemcsak, agyban kialakult, omega-3 zsírsavak, omega-6 zsírsavak, Ezek DHA,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Alázat  Adakozás  A televizió nem a kultúrát kép...  Idő  Fekete István - Akác  Leonardo da Vinci gondolata  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Ágai Ágnes – Csendélet  Irgalom és ítélet  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem tudhatod  Png csokor  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam Annuska bar...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Alázat  Soha ne kedvezz...  A jó emberek mindig szépek mar...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Hogy lehet megtartani  Jónás Tamás – Végtelen b...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Png férfi  Png nő  Egy maradéktalanul uralt világ  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Mi lenne ha  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Kerüld el az evangélium örömén...  Png férfi  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Png férfi  Nem számIt  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Egy bizonyos határt  Boldog születésnapot a ma ünne...  Tanuld meg ezt a versemet  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  Sokan azt tartják  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Szép estét  Radikális szeretet  Idő  Szép estét  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Zilahy Lajos gondolata  Png lepke  Szívem  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Rátalálsz  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Alázat  Nagyi telefonál  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell 
Bejegyzés Címkék
migrén nagyon, migrénes fejfájást, jobb oldalára, migrénnel élők, fejfájás miatt, migrén általában, nőket érinti, kutatási eredmények, migrén előfordulása, halolaj omega-3, omega-3 zsírsav, többszörösen telítetlen, szervezetben nemcsak, agyban kialakult, omega-3 zsírsavak, omega-6 zsírsavak, szervezetben kialakult, szervezet gyulladással, különféle fertőzésekre, megfelelő omega-3, szervezetünknek &#8211, egyensúly felborul, szervezetben gyulladás, szervezetben szisztémás, degeneratív betegségek, kutatásba migrénben, egyik csoport, másik csoport, első csoportba, másik csoportban, omega-6 zsírsav, migrénes tüneteket, migrénes betegeknek, kutatók tehát, halolaj csökkenti, szervezetben kialakuló, gyulladás csökkentése, migrénes rohamok, tünetek kezelésében, halolaj befolyásolhatja, sejtek egymással, fájdalom csökkentése, őrölt lenmag, eikozapentaénsav, szervezetünknek, kommunikációját, befolyásolhatja, előrehaladtával, dokozahexaénsav, megjelenhetnek, kialakulásának, szenvedhetnek, oxilipineknek, csökkenteniük, megelőzésében, felerősítette, termelődését, előfordulása, hányingertől, korlátozódik, tartalmaznak, zsírsavakban, szervezetben, gyulladásnak, többszörösen, halolajokban, fertőzésekre, gyulladással, mennyiségben, látászavarok, étrendjükben, ellenkezőleg, csökkentése, mennyiségét, degeneratív, gyakorisága, gyulladásra, zsírsavakat, betegségtől, kezelésében, csillapítja, úgynevezett, sérülésekre, fogyasszunk, bővelkednek, törekedniük, forrásokból, százalékkal, pisztrángot, betegeknek, találhatók, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4497
  • e Hét: 29388
  • e Hónap: 60874
  • e Év: 265575
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.